Sejarah Wau

Saya pasti saudara/i pernah melihat malah berpengelaman bermain layang-layang pada satu masa dahulu. Tetapi tahukah saudara/i bagaimana nama WAU (dalam Bahasa Malaysia) dan KITE (dalam Bahasa Inggeris) digunakan bagi layang-layang itu?

Konon ceritanya, pada satu masa dahulu (mengikut orang Kedah - Zaman Tok Nador Makan Bubuk) dahulu datanglah seorang Mat Salleh ke sebuah kampung dipendalaman Kedah.

Disitu dilihatnya sekumpulan kanak-kanak sedang melayangkan sehelai "kertas putih" yang berbingkai buluh dengan hanya diikat benang."Kertas Putih" itu naik begitu tinggi hingga menakjubkan Mat Salleh tersebut. Dia terus terfikir, hebatnya kanak-kanak ini, hanya dengan ikatkan benang dan tanpa berinjin kertas itu boleh dilayang mencecah awan. Tentu satu hari nanti kanak-kanak ini akan menjadi orang yang berjaya.

Kerana ketakjuban itu, Mat Salleh itu berulang kali berkata sendirian, WAU.WAU ...so terrible.

Kanak-kanak tersebut yang juga tidak tahu nama "Kertas Putih" yang dilayangkan mereka itu lantas terfikir,"Oh...orang putih panggil benda ini WAU." Lantas bermula dari hari itu, benda itu disebut orang Malaysia sebagai WAU.

Mat Salleh yang terpegun sejak tadi berhasrat untuk mendapatkan satu "Kertas Putih" untuk dibawa balik ke England. Disana nanti akan ditunjukkan kepada kerabatnya tentang kehebatan benda mainan yang dibuat oleh orang Melayu yang pernah dijajah oleh mereka dahulu.

Tidak pernah terfikir dikotak fikirnya bahawa ada benda yang boleh melayang bagitu sahaja hanya dengan mengikat benang dan tanpa bermotor.

Sedang asyik melayan fikirannya, Mat Salleh itu terkejut dengan pekikan kanak-kanak apabila WAU yang mereka layangkan tersangkut didahan pokok.

Lantas salah seorang dari mereka berteriak, "Cepat KAIT,cepat KAIT".

"Oh...I am sure the name of this flying paper ia KITE" fikir Mat Salleh itu.

Dan dipendekkan cerita sejak dari itu semua Mat Salleh memanggil WAU itu KITE.

Sekian, demikianlah ampunya cerita......

No comments:

Post a Comment

Penafian

Team Lawak Jenaka Online Ingin Menyampaikan Permintaan Maaf Yang Sebesar-besarnya Kepada Semua Pemilik-pemilik Artikel Lawak Jenaka Di Dalam Blog Lawak Jenaka Online Ini.

Semua Artikel Lawak Jenaka Diterima Dari Pengunjung & Peminat Blog Lawak Jenaka Online.

Team Lawak Jenaka Online Tidak Melakukan Plagiat Terhadap Blog-blog Lain.

Letakkan URL Anda.